01.06.2012

Erlend leser Twilight – Tiende kapittelBella er, overraskende nok, den første til å påpeke at hun har mistet all teft for logikk og folkevett. Noe som snart bekreftes. Gjennom hennes jenteprat med Jessica dagen etter den skjebnesvangre turen til Port Whatever blir en som leser smertelig klar over at vår heltinne går med rosa solbriller så tykke som flaskebunner. Hun finner alle Edwards gester svært romantiske og lar ham nå kontrollere alle hennes bevegelser i og omkring Forks. Gjennom ufullstendige setninger som kaster alle standarder for korrekt tegnsetting på havet blir en fortalt om hvor ufattelig tåkete denne formiddagen er. Man kan også lese om hvordan vampyrens nett strammer seg rundt Bella.

Kapittelet utspiller seg i stor grad i storefri når Edward og Bella «spiser» lunch (Bella småspiser litt og Edward ser på). Jeg ble etter hvert oppmerksom på hvor negative ord som beskriver Edwards øyne, munn, stemme og generelle gemytt hver gang Bella åpner kjeften for å lire av seg noe stakkarslig. Her er en ukomplett liste:
 • anger/angrily
 • disgust
 • unfair
 • brooding
 • annoyed
 • threatening
 • furious
 • cutting
For en dremboat! Det viser seg også at selv om ikke sjarmøren kan lese Bellas tanker, kan han lese tankene til alle hun snakker med, og han konfronterer henne snart med ting hun har sagt til Jessica under fire øyne. Som for å vise muskler forteller han om hva familien hans driver med når de er på sine regelmessige turer i skog og mark. De jakter på bjørn og fjelløver med bare nevene! Nå som det er klart at det er Edward som setter agendaen, avlyser han den planlagte turen til Seattle og bestemmer at Bella heller skal få se hvorfor han ikke kan vise seg på skolen når sola skinner fra skyfri himmel.

Jeg ble for litt siden spurt om jeg, all kritikk til side, ikke egentlig er nødt til å respektere Stephenie Meyer for å ha gjort noe riktig da hun skrev Twilight og dens oppfølgere – hun er jo tross alt blitt ganske så rik på dem. Jeg vil påstå at det eneste riktige forfatteren gjorde var å gå til et forlag som valgte å plassere denne boka, som burde hatt rosa permer, i hylla for «unge voksne». Det å ta et motiv fra en allerede ganske populær sjanger eller forfatter (i dette tilfellet Anne Rice) er ikke noe nytt. Det å drive skamløs markedsføring mot lettpåvirkelige barn er dessverre heller ikke det.

Twilight hører hjemme på Narvesen,
ved siden av denne boka.

1 kommentar:

 1. Godt lesestoff! Takk for at du tar deg bryet med dette.

  SvarSlett